Utazás a szempillám mögött - zenés mesejáték

Csukás István 40 éve írt meseregényének feldolgozása.
Kiváló családi és hétvégi program a különleges gyerekszínházi előadás, amely minden generáció gyermeki énjéhez szól. A mai napig aktuális mű egy modernebb kivitelezésben, ámde a régi értékek megtartásával mutatja be a mese örök, halhatatlan erejét.

A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakot öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszanak.

Álomutazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgőmozgó-éneklő Nyulakkal, a Scherlock Holmes-t idéző kiérdemesült Sánta Kutyával, a Hangutánzó Bagollyal, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival.
Hősünket egy hűséges segítő, a Hangya kíséri, akinek szeretete, tiszta barátsága, önfeláldozása katartikus szituációkba helyezi Lackót. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé, teljesebb emberré formálva a kisfiút.


Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író hitvallása szerint „a gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret”.
Szerencsére a gyerekeknek és Csukás Pista bácsinak is tetszett a Zichy Színműhely nagyszerű gyerekdarabja.Képgaléria
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7© Minden jog fenntartva.