Klasszikusok Újratöltve

zenés komédia
Rendező - Író: Gerner Csaba
Zene: Kovács Áron

A Q-Klasszikusok Újratöltve egy fergeteges zenés komédia, melyben három “kiválasztott” tesz kísérletet arra, hogy a régi magyar irodalmi alkotások színe-javát prezentálják a jövő számára. Ám az irodalom úttalan utakra téved, ha egy feltörekvő anyagmozgató (Gerner Csaba), egy lelkes grafikus segédasszisztens (Bodor Géza) és egy zenei ambíciókat dédelgető sofőr (Kovács Áron) veszi kezelésbe. Akad itt rap az Ómagyar Mária Siralomból, Király Show a Toldi testvérek konfliktusából és fény derül Tinódi Lantos Sebestyén titkára is. Persze mindez szigorúan a jövő generációk szórakoztatása érdekében!

 Rövidített olvasmányok újrahasznosított papíron a könyvesboltok és nagy áruházláncok legolcsóbb könyvei között. Idáig hagytuk süllyedni a magyar irodalom legmeghatározóbb műveit. A kút mélyére. Ezért történhet, hogy a nevetéstől és a meghatottságtól egyszerre szökik könny a néző szemébe a Q – Klasszikus Újratöltve című zenés komédia láttán.

A zenés komédia talán nem is a  legpontosabb műfaji  meghatározás. Zenésnek zenés és mint már írtuk, kicsordul az ember könnye a nevetéstől, de komédiának nem mondanánk. Az előadás nem parodizálja a magyar irodalom klasszikusait és nem is az újrahasznosított, puhafedeles kiadványok kliséi szerint summázza.

Adott három figura, „a kiválasztottak”, akik arra tesznek kísérletet, hogy a magyar irodalom legismertebb műveit összefoglalják, és egy időkapszula segítségével megőrizzék azt a jövő nemzedékének. De hogyan teszi ezt egy grafikus segédasszisztens, egy anyagmozgató és egy sofőr?

Az egyfelvonásos darab minden egyes pillanata feltételezi a nézők műveltségét. Sőt be is vonja a közönséget. Nem egy tipikus színházi helyzetbe csöppenünk: egy céges rendezvényen vagyunk, a Kút Zrt. buliján. Így történhet, hogy a Halotti beszéd rapben, Toldi Miklós és Toldi György konfliktusa pedig egy talkshow-ban bontakozik ki.

Szereplők: Kovács Áron, Gerner Csaba, Bodor Géza

 

Képgaléria
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7© Minden jog fenntartva.