ADYnemADYde (online kortárs dokumentumszínház)

ONLINE előadás
Írta és szerkesztette: Csikós Attila
(ADY 100 – kortárs dokumentumszínház)

Ady Endrét a legnagyobb modern magyar költőnek tartotta Pilinszky János, csonka tehetségnek Kosztolányi Dezső, és félelmetesen nagy hatással bíró művésznek vélte Németh László.

Élete során ennyire megosztó költő mégis hogyan lett a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja? Mit üzenne Ady Párizsból ha lenne YouTube csatornája? Milyen posztot tenne ki a Facere vagy az Instára?

A darab nem belefolyásolni akar csupán gondolatokat ébreszteni arról, hogy vajon miként érdemes hinni, gondolkodni,  törekedni a jóra, keresni az igazságot, és ha nekünk magunknak nem megy, érdemes-e hallgatni a gondolkodókra. Akkor is ha ADY vagyunk, meg akkor is ha nem. 

“Mindezzel együtt talán feltehetjük magunknak is a sürgető kérdést, hogy „én ki vagyok” és mit akarok…? Mi a dolgom, ebben a zűrzavaros világban? Hiszen nem biztos, hogy az vagyok, akinek látnak, de az sem, hogy az, akinek én gondolom magam..."

 


A Társulat követve hagyományait ebben a darabban is a mai fiatalokat célozza, hozzájuk szeretne szólni mind formailag, mind irodalmilag.

"Reményeink szerint ezzel az előadással is tovább szolgálhatjuk a magyar kultúra örökségét és terjesztését, hogy jobban megismerjük egymást, magunkat, az életet. Meg persze a majdnem minden érettségi tablón szereplő idézet költőjét -  „Bár zord a harc, megéri a világ, Ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.” - Ady Endrét."

Jelen mű emberközelien és érthetően próbálja átadni a művész életét, gondolkodását, szerelmeit és világképét. Párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő,  21.századi szereplőn keresztül.

 

Design and wallpaper is from Grandeco WallFashion Group and Graham&Brown.


© Minden jog fenntartva.